Фаучи: Внимаваме за безопасността на ваксината за Ковид-19

Д-р Антъни Фаучи, директор на Националния институт на САЩ по алергии и инфекциозни болести

17:50 | 6 август 2020
Обновен: 17:51 | 6 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Според Д-р Фаучи никой не води по отношение на ефикасност при разработването на ваксината, защото практическото доказателство значи, че трябва да се проведе мащабно клинично проучване във Фаза 3, което да определи ефикасността и да потвърди безопасността: "Има редица ваксини, които вече са във Фаза 3 на клиничните си изпитвания. Има една ваксина в Англия, една в Бразилия и в Южна Африка. Има една, която ние започнахме тук на 27 юли с „Модърна”. „Пфайзър” също започнаха на 27 юли. Има и други компании, които ще стартират другия месец или след 2 или 3 месеца. Така че говорим за 5, 6 или повече компании, всяка от които е стартирала изпитванията по различно време. Не знаем коя ще е по-добра от другата."

Д-р Фаучи се надява всички разработвани ваксини да са еднакво добри, защото се нуждаем от ваксини не само за САЩ, но за целия свят: 

"Обръщаме особено голямо внимание на безопасността. И скоростта, с която се движим, е свързана по-скоро с технологичния напредък, в това как се създава една ваксина много преди да влезе във фаза на изпитания. Това ми дава увереност, че ще направим всичко по силите си за осигуряването на безопасност. Като говорим са скорост, това не значи да се жертват критериите за безопасност. Нито пък да се жертва научната почтеност. Означава, че сме в състояние да правим нещата по-бързо заради финансовите рискове, които поемаме."