Сеул иска Япония да е честна към историята

Парк Янг-у, министър на културата, спорта и туризма на Южна Корея

13:08 | 28 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Япония не е честна към историята си.

История основана на фалшива информация дори не може да се смята за „история“.

Видно е от това как Япония третира този въпрос с остров Хашима. Япония винаги е крила историята си и я е изопачавала.

Дори не е действала, когато е давала обещание пред международна общност. Мисля че това е главно защото се страхува от реалната си история и смятам, че не е честно от страна на японското правителство да го прави.

Южно Корея ще продължи да сътрудничи на Юнеско, на международната общност, за да накара Япония да предприеме действия, както е обещала.

И също така ще потърси подкрепата на други членове на Юнеско за сътрудничество и помощ.

Освен това ще продължим да провеждаме международни форуми и срещи, за да разпространяваме това изкривяване на историята, докато Япония поправи действията си и стане заслужаващ доверие член на международната общност.

Искрено вярвам, че отмяната на статута на остров Хашима като обект на Световното наследство е възможна опция, тъй като Япония не спазва обещанията си.

В този случай Южна Корея ще поиска неговия статут на Световно наследство да бъде отменен. Ако Япония все пак не спази обещанията си, ще продължим да работим с международната общност, за да бъдат оповестени злодеянията им.   

Ако погледнете съдържанието на този информационен център, то не включва частите, които Япония първоначално е обещала, а по-скоро казва че много хора от корейския полуостров са подкрепили японската индустрия. То описва ситуацията, така сякаш южнокорейците са го направили доброволно. Това изказване е откровена лъжа.

То е сериозно изкривяване на историята, а също и нарушение на онова, което Япония първоначално е обещала да включи, когато го е регистрирала.