Проследяване на контакти, без нарушение на личните данни, част 1

Одри Тан, министър на цифровите технологии на Тайван

14:31 | 22 юли 2020
Обновен: 14:36 | 22 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Това, което правим е да предизвикаме цялото гражданско общество да открие начини, които подобряват защитата на личното пространство, за да проработят методите за проследяване на контакти. В хакатонът на тема коронавирус, който беше организиран от американския институт в Тайван, един от победителите, екипът Логборд разработи приложение, което всеки може да инсталира на телефона си.

Чрез него той може да провери собствената си температура, симптоми и местоположение. То е разработено така че да предпазва личното пространство на потребителя, но и на неговото семейство и приятели, защото понякога самите хора може да разкрият повече данни, отколкото медицинските лица имат нужда да знаят.

Така, като работи в полза конкретно на потребителя, неговото семейство и общност, това приложение се възприема от много повече хора. А ако се използваше за наблюдение от държавата, хората щяха да са много по-подозрителни към тази идея.

Нашето разбиране е, че социалният сектор трябва да съхранява данните. И че контролът и собствеността на тези данни трябва да останат твърдо в ръцете на гражданското общество. Това става чрез отворени кодове и отворени алгоритми и чрез споделени бази данни, към които всички хора могат да дават своя принос и които се контролират изцяло от отвореното общество.

Пример за това е измерването на чистотата на въздуха. То се прави дори от хиляди учители в начални училища, които са купили кутии за измерване на данните. Една такава кутия струва по-малко от 100 долара и всеки може да си я купи. А тъй като достъпът на всички до широколентов 4G интернет е сред основните права, всеки може да се абонира към план с неограничени данни за 16 долара на месец.

Така всеки може да даде своя принос към данните за времето, качеството на въздуха и водата. И когато източниците на данни се подбират от хора, говорим за компетентност. И за способността да създавате информация, а не само за грамотност, когато я потребявате. И когато всеки генерира данни за общото благо, всички играят ролята на контролиращ орган и не разчитат на само един източник на истина. Независимо дали е в капиталистически режим или това е държавата.

Първа част на интервюто на Розалинд Чин от Bloomberg.