Ръстът на инфекциите влияе на търсенето на петрол

Сю Кийнан, Bloomberg

13:06 | 20 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Азия и петролът се търгува без големи изменения в Азия в понеделник спрямо нивата от миналата седмица на цена от малко над 40, 63 долара за барел.

В петък той загуби половин процент от стойността си.

5-дневната графика показва, че разочароващите икономически данни за потребителските нагласи и показатели за трудовия пазар хвърлиха известна сянка върху скоростта, с която най-големите икономики ще се възстановят от пандемията.

Петролът започва седмицата по-трудно и не успява да пробие диапазона, в който се търгува, а се появиха и нови опасения за разпространението на коронавируса.

Новите случаи в Калифорния нарастват все по-бързо. Добрата новина е, че новоустановените случаи в Тексас леко намаляват, а щата Ню Йорк навлиза в 4-та фаза на отваряне, като следват правилата за повторно отваряне, които всички следват.

Има позитиви, но вниманието ще бъде основно насочено върху развитието на новите заразени с коронавирус и дали в някои части на страната отново ще бъдат наложени забрани за излизане.

Въпреки това при ниските цени и яростно възстановяване от цени под нулата до сегашните, няма много поводи за вълнение.

Междувременно се очаква износът на петрол на Русия за август да остане на исторически ниските нива от този юли - сигнал, че страната възнамерява да запази част от петрола си и да го използва за вътрешно потребление, като същевременно изразходва важни европейски сортове.

Вниманието бе насочено и върху ОПЕК, която постепенно разхлабва производствените си ограничения, но разбираме, че ако броят заразни с Covid-19 отново се увеличи, те няма да искат да залеят пазара с твърде много петрол, което би довело до спад на цените.