История на британския национален дълг

Анна Едуардс, Bloomberg

17:02 | 14 юли 2020
Автор: Мария Попова

Правителството харчи огромни суми, за да защити икономиката на кралството чрез карантина заради коронавируса. Но ако можем да съдим по историята, Великобритания може да плаща за това в следващите няколко десетилетия.

Дългът на Обединеното кралство датира от управлението на Уилиям III. Кралят продал облигации на сдружение от заемодатели, които по-късно се превръщат в Националната банка. Дългът достига исторически връх след войните с Наполеон и достига 200% от БВП.

Когато се е налагало, Обединеното кралство бързо плаща дълговете си. През 1976, се взима заем от 4 милиарда долара от МВФ. В този момент, това е най-големият заем поискан някога. В крайна сметка, изтеглени са половината от парите и са върнати изцяло до края на десетилетието. Но рядко става така. Наскоро, през 2014, Великобритания все още обсъждаше връщането на заема свързан с балона „Южно море“ от 1720 и Първата световна война. Парите, които Великобритания дължи на САЩ след Втората световна война бяха изплатени едва в края на 2006.