Реалистична ли е заплахата на Тръмп за валутния борд в Хонконг

Марк Кранфийлд, Bloomberg

13:54 | 8 юли 2020
Обновен: 15:13 | 8 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изглежда хонконгският долар никак не влияе от събитията и до момента е много близо до най-силния си курс от 7.75 спрямо щатския долар. През изминалото денонощие /до 8 юли 2020 сутринта/ хонконгският валутен борд трябваше да продава хонконгски долари, както направи на няколко пъти от юни насам, за да предотврати прекаленото поскъпване на хонконгския долар.

Засега отражението на пазарите не се усеща, а хонконгските акции отново поскъпнаха тази сутрин и имат много успешна седмица. По отношение на това какви са първите реакции, много трудно е да се забележи каквото и да е отчетливо отражение върху хонконгските пазари.

Трябва да се преодолеят доста препятствия, ако се цели нанасянето на щети на хонконгския долар.

Като за начало, хонконгският валутен борд има много голям опит в защитата на тяхната валута.

Не само че установеният механизъм включва определени характеристики или автоматични стабилизатори, но и хонконгският валутен борд е преживял вече няколко кризи като започнем с азиатската финансова криза и е нееднократно е виждал спекулативни атаки срещу хонконгския долар.

Едно от многото неща, които могат да направят е да позволят краткосрочните лихви да се повишат много рязко, така че цената на късите позиции по хонконгския долар да стане твърде висока.

През 1997г краткосрочните лихви достигнаха 300% и бързо отказаха спекулантите.

Валутният борд е първото препятствие. Ако нямаха достатъчно пари, те биха могли да открият суапови линии с Китайската народна банка, която разполага с резерв от 3 трилиона долара.

Количеството пари, с което разполагат, за да защитят хонконгския долар е огромно и би отказало повечето хора. А дори и САЩ да реши да го направи, Китай няма да допусне това да стане лесно, защото го разглежда като много сериозна икономическа мярка в ущърб на континентален Китай. Вероятно, те на свой ред ще отговорят с някои такива мерки, например срещу американския пазар на ценни книжа.

Те притежават пряко много държавни облигации и акции на американски компании и това определено би нанесло щети на Съединените щати, ако предприемат нещо в тази посока.

Предвид проблемите, които ще възникнат, това е почти самоубийствена мисия  за Съединените щати, ако решат да атакуват хонконгския долар.