Каква сделка може да има между Великобритания и ЕС, част 2

Антъни Гарднър, бивш американски посланик в ЕС, 2014-2017г

14:26 | 7 юли 2020
Обновен: 14:26 | 7 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Между Великобритания и други страни бяха създадени мостове, всъщност пътуванията до много европейски страни се връщат към нормалността. Като между Великобритания и Италия, Гърция, Франция, Испания и много други.

Проблемът за сега са американците, там въпросът е доста по-сложен.

Но сте права, ако изведнъж в части на Европа се развие голямо огнище от заразата, това ще увеличи разходите и напрежението при трансграничен бизнес.

Обединеното кралство има късмет в отношенията, защото няма една алтернатива, която може да предложи всичко, което Лондон може.

Франкфурт, Дъблин до известна степен, Мадрид, Милано или Амстердам също могат да предложат подобни характеристики. Но няма алтернатива на Лондон и затова не смятам, че той може да бъде заменен.

В някои нишови дейности обаче това ще се случи и вносът към Лондон ще се понижи.

Тук искам да спомена нещо важно, което обхваща проблема на ЕС и Обединеното кралство.

Британците се опитват да получат всички привилегии от членството в ЕС, без да са част от него. Това се доближава до факта, че когато бяха част от блока, те опитваха и често успяваха да получат всички предимства на страните извън съюза. И от Брюксел заявиха, вие избрахте да напуснете и след като това стане на 1 януари, няма как да получавате всички предимства на членството. И това определено се отнася за финансовите услуги и някои други сфери.