10г след Дод-Франк: Устойчива ли е рамката, част 1

Майкъл Бар, декан на факултета по публични политики в University of Michigan

15:11 | 3 юли 2020
Обновен: 15:15 | 3 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Никой не знае какви бъдещи рискове могат да възникнат и преди 10 години определено не сме предполагали, че ще има глобална пандемия. Но смятам, че рамката заложена в Дод-Франк е доста устойчива. Тя налага една много по-безопасна, много по-справедлива система от предходната. Въпреки това, бих казал, че финансовата ни система все още не е достатъчно  безопасна или достатъчно справедлива. Има много бъдещи рискове за финансовата система.

Трябва да мислим в посока на финансова система, която работи по-добре за домакинствата и предприятията. Още не сме го постигнали. Смятам, че... положителната страна е, че има много повече капитали в системата, така че защитите ѝ в случай на криза са значителни.

Това прави финансовата система по-устойчива. Видяхме, че основните финансови институции и общинските банки успяха в настоящата икономическа ситуация да отпуснат заеми на бизнесите и домакинствата, които бяха жизнено важни за всички.

Въпросът е ще имаме ли нужната устойчивост, за да преминем през кризата. И тук има известна несигурност, която се забеляза при последните стрес тестове.

Откъс от първа част на интервюто за Дейвид Уестин от Bloomberg.