Северна Корея ще подкрепи безусловно Русия, част 2

Марк Чемпиън, Bloomberg

17:30 | 20 юни 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Имаше мнения, че това е знак, че Путин е все по-изолиран, че Русия е все по-изолирана. Фактът, че трябва да се обърнат към Северна Корея за този тип подкрепа, как разбирате този анализ? За слабия и изолиран Путин?

Бих казал, че това е донякъде заблуда. Това, което виждаме е, че Путин намери много полезен съюзник. Това е съюзник, за който имаше много малко време, много странна държава – доста бедна, но много военизирана и е полезна.

Смятам, че не трябва да мислите, че това е признак на слабост. Да, естествено, че е прекратил отношения с най-големия си пазар – Европа, това е икономическо бедствие в средно и дългосрочен план. Това ще е ужасно за Русия.

Само че в краткосрочен план, това са много важни ходове по отношение на сигурността, които прави.

Северна Корея превръща ли се в по-голям риск за Южна Корея и Япония? Споменахте, че Русия е една от страните подписали санкциите на ООН. Путин направи изявление преди няколко дни и заяви – цитирам – тези санкции трябва да бъдат премислени. Какви ще са последствията за Южна Корея и Япония?

Според мен ще са много значителни. Това може да е една от причините, че има предположения, че Китай може да е изнервен заради всичко това. Защото те не искат да се случи нещо, което да убеди Южна Корея и Япония, че е време да се сдобият с ядрено оръжие. Сложно е, но бих казал, че също е важно.