Изкуството на обратния завой

Дейвид Уестин, Bloomberg

16:00 | 20 юни 2024
Преводач: Петя Кушева

И накрая, още една мисъл. Джордж Бърнард Шоу казва, че тези, които не могат да променят мнението си, не могат да променят нищо.

Нашите лидери обикновено са склонни да искат да променят нещата, без да променят мнението си или поне да признаят, че ги променят. Въплъщение на това са безсмъртните думи на министър-председателя Маргарет Тачър.

"За онези, които чакат със затаен дъх тази любима медийна крилата фраза, „обратният завой“, имам да кажа само едно. Обърнете обратно, ако искате. Дамата не e за обръщането", казва Маргарет Тачър, бивш министър-председател на Великобритания.

Но има и изключения. Както някогашният държавен секретар Хилари Клинтън обяви, че САЩ ще направят завой в своите бъдещи политики от Европа към Азия.

"Достигнахме повратна точка. Сега можем да пренасочим някои от тези инвестиции към възможности и задължения другаде. А Азия се откроява като регион, в който има много възможности", казва Хилари Клинтън, бивш държавен секретар на САЩ.

Миналата седмица имахме безброй лидери, политически и бизнес, които много публично промениха посоката си, започвайки с министър-председателя Риши Сунак, който обмисли решението си да съкрати времето си за отбелязване на Деня на десанта и да побърза да се върне да участва в кампания, признавайки, че е направил лоша грешка. Лидерът на израелската опозиция Бени Ганц промени решението си да участва във военновременен кабинет и каза, че министър-председателят Нетаняху сега, цитирам, „ни пречи да напреднем към истинска победа“.

"Какъв е действителният план? Още не е ясно. Това разочарование накара Бени Ганц да реши, че не можем повече да прави това и да изтегли партията си", казва Джонатан Паникоф.

Много европейски гласоподаватели очевидно са променили мнението си за това накъде трябва да поеме Европейският парламент, тъй като се подкрепиха по-консервативните опозиционни партии.

"Залитането в дясно действително стана в двете най-важни страни в Европа, но не и в целия континент", казва Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

Което накара френския президент Макрон да разтърси нещата, като свика предсрочни избори за собствения си парламент.

"Преди всичко се надявам, че на 30 юни и 7 юли французите ще изберат възможно най-много евродепутати от президентското мнозинство", казва Еманюел Макрон, президент на Франция.

Но може би най-голямото лице, което видяхме тази седмица, дойде от Шери Редстоун, която от месеци флиртува с голяма сделка, която щеше да слее Paramount със Skydance на Дейвид Елисън. Точно когато Global Wall Street се подготвяше за голямото съобщение, точно когато специална комисия на нейния борд се готвеше да одобри сделката, г-жа Редстоун очевидно промени решението си и реши, че иска да остане в развлекателния бизнес, основан от баща й, поне засега.

"Има 50% шанс нищо да не се случи, че в крайна сметка, Шери да каже, това е прекалено. Просто ще запазя компанията", казва Ерик Гордън.

Това не е първият път, когато Paramount трябва да обърне нещата, както собствената му мини сериал, Офертата на Paramount Plus наскоро обясни, че е била в лошо състояние в началото на 70-те години. Сега на Шари Редстоун и трябва кръстник.

 

"Paramount ще се срине. Трябват ни хитове".

- "Чел си „Кръстникът“, нали?"

"Кръстникът? Разбира се, кой не е?"