ASM изгражда антернативни вериги на доставка на редки метали, част 1

Роуена Смит, управляващ директор на Australian Strategic Materials

16:54 | 11 юни 2024
Преводач: Силвия Грозева

Да се насочим към заводите ви в Дабо, Нови Южен Уелс, който работи от 2022г. и мисля, че произвежда 600 тона годишно съединения на неодимия за суперсилни магнити. Това е значително количество, а вие имате планове за разширение. Докъде сте?

Инсталацията, за която казвате, че работи от 2022г. е в Южна Корея. Както казахте, сега има капацитет от 600 тона годишно и там добиваме много от специалните редки метали, като неодимий, празеодимий и сплави, критични за супер силните магнити. Те са основен компонент в електромобилите, вятърните турбини и други чисти технологии.

Плановете ни за разширяване. В момента този завод получава суровина от трети страни, а ние искаме да разработим проекта си в Дабо, за да може там да произвеждаме по 3600 тона сплави годишно със суровина от Австралия.

Инсталацията в Дабо още не работи, но сме напреднали много и сме на финалния етап на проектирането преди решението за финансиране.

Наскоро нещата тръгнаха с държавната програма Произведено в Австралия. Защото има желание да се разчита по-малко на редки метали от Китай. Има допълнителни мерки и финансиране. Възползвате ли се от тях и ако е така, как ги използвате?

Наистина включените в последния бюджет данъчни облекчения ще помогнат на проекта Дабо в Нови Южен Уелс. Едно от хубавите неща в тази мярка е, че ще помогне еднакво на всички проекти за редки минерали в Австралия, след като заработят. Ще осигурят подкрепа за първите 10г на производство.

Това е важно когато се опитвате да задържите някакъв икономически мащаб на целия проект и решавате неизбежни в ранната фаза експлоатационни проблеми. Помага и в критичния период на връщане на капитала.

Тези проекти на преработка на редки метали са капиталово интензивни. Затова последната инициатива на правителството се прибавя към това, което вече осигуряват като възможности за финансиране във фазата на разработка на проекти за редки метали.