Защо британският фондов пазар е привлекателен според Lombard Odier

Нанет Хъшлър-Фейдърб, инвестиционен директор на Bernard Odier

15:41 | 27 май 2024
Преводач: Силвия Грозева

Знам, че харесвате британските акции. Това е като основна прогноза при вас, особено в динамиката на британските избори и факта, че не сме съвсем сигурни кога пак BoE ще се обади. Това зарази оценките ли е само?

Определено. Оценките в прогнозата за P/E например британските акции са като тези на развиващите се пазари, като сравняваме с MSCI развиващи се пазари например.

Привлекателното в индекса на британските акции е в тяхната добра експозиция към енергетиката и енергийния сектор.

Ако глобалната икономика се представи по-добре от очакваното, това е сектор, който ще се възползва. Но ако има риск от друга геополитическа ескалация по света, енергийният сектор отново по други причини ще се възползва от по-високите цени на петрола.

Така че съставът на сектора е правилния доколкото става дума за британския пазар на акции и доходността от дивиденти и волатилността са привлекателни за разлика от европейските акции. По-малко волатилни и с по-висока доходност от дивидент.

Всичко това заедно ни дава силна утеха. Прогнозата за британските избори вероятно в следващите 3 месеца ще промени силно това мнение. Но все пак очакваме BoE да намали лихвите и това ще подкрепи още повече оценките.