Cisco ще използва AI, за да предпази AI системите от атаки, част 1

Джиту Пател, изпълнителен вицепрезидент и генерален мениджър сигурност и сътрудничество, Cisco

22:47 | 22 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Това е класическия Cisco. Искате да направите повече в услугите и софтуера. Но обяснете технологията. Ще използвате изкуствен интелект като инструмент за защита от атаки срещу инфраструктурата на изкуствения интелект, така ли?

Сигурността е един от най-важните проблеми на нашето време. Изкуственият интелект доста се използва като оръжие при зловредни действия.

Затова има смисъл да използваме пак изкуствен интелект, за да осуетим машинни атаки към компаниите.

Затова пуснахме това, което наричам вероятно една от най-важните иновации в историята на Cisco и в областта на киберсигурността от 40г. Нарича се Cisco Hypershield. Целта е да променим из основи сигурността за света на изкуствения интелект като добавим точно тази технология за мащаб.

Защото е много трудно хора да се изправят срещу подобни атаки.

Да, защото хората постоянно питат ако изкуственият интелект стане агресор, може ли да се използва технологията и като защита. Вие казвате, че това е радикално нов подход. В какво е радикален спрямо всичко друго на пазара?

Трябва да сте сигурни, че имате налични компоненти, над които да надграждате тези решения.

Сега вече имаме някои много напреднали технологии – имаме ускоряване на хардуера около изкуствения интелект, който може да ни позволи да изградим тези сложни възможности.

Има много примери като следния: времето, което отнема от обявяване на дадена уязвимост до злонамереното действие вече пада до няколко дни. Не бих се изненадал в близко бъдеще да падне до часове или минути.

Ние забелязахме, че времето за реакция на инфраструктурата остава 22 до 45 дни. Това показва, че има огромна разлика между пробива и реакцията. Ние решихме проблема.

Сега вече можем за минути да изградим щит, който да покрие инфраструктурата ни, която не е била ъпдейтната. Като целта е защита на компанията или организацията от атаки срещу нейната критична инфраструктура. Например болници или финансови институции.