Goldman: Пазарът оценява намаляване на предлагането от Иран

Даан Стрюйвен, директор Петролни изследвания, Goldman Sachs

16:00 | 18 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво е състоянието днес на петролните запаси и това ли е водещия фактор за разпродажбите сега?

Запасите на петрол бяха леко завишени от очакваното. Но в рамките на седмични разлики данните са доста разнопосочни.

За да обясним 2-3% разпродажби, би трябвало да посочим другите два фактора. В среда с високи геополитически рискове, което е 5-10 долара за барел, при положение, че те не се реализират, пътят на съпротива спрямо тази премия я понижи.

Второ, както съобщихте по-рано, имаше някои новини, че част от вторичните рафинерии в Азия намаляват търсенето си на петрол, защото маржините намаляват в резултат на ръста на цените на суровия петрол.

Това е някакъв механизъм на самостабилизиране.

Тези три катализатора бяха ускорени с алгоритмични разпродажби.

Голямата картина каква е? При основния сценарий на липса на геополитически рискове за предлагането, би трябвало таванът да е 90 долара за барел Брент тази година.

Не подценяваме ли обаче риска? Новините на кръглия час бяха, че според САЩ транзакциите на Венецуела с петрол и газ би трябвало на намалеят до 31 май. Те подновяват общите лицензи за санкциите за венецуелски петрол и газ, които бяха отменени за 6 месеца. За да се види дали Мадуро ще освободи малко изборите. Изглежда, че ще въведем отново някаква форма на санкции, но в същото време администрацията е под натиск да направи нещо за Иран, който произвежда – колко? – 3,5 млн барела на ден? Не обезценяваме ли малко повече?

Сегашните нива на цените на петрола включват значително риск от спад на предлагането, особено в страни от Близкия изток и икономики под санкции като Иран.

Интересно е, че в последните 2г предлагането от Иран и Венецуела силно се увеличи. Около 20% ръст в последните 2г. от Иран.

Разбира се, геополитическата ескалация в Близкия изток и потенциалната промяна във федералните американски политики прехвърли риска предлагането от Иран да тръгне към намаляване. Ние смятаме, че пазарът оценява това намаляване на предлагането от Иран.