Йордания се чувства притисната в ескалацията в Близкия изток

Сам Дагър, Bloomberg Дубай

15:37 | 17 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Стабилна ли е в момента Йордания? Може ли да продължи да балансира между Иран и Израел?

Йордания е на нокти. Това е страна с 11 млн население, притисната между Ирак, Сирия, Саудитска Арабия, Израел и палестинските територии на Западния бряг.

След 7 октомври те неведнъж предупреждаваха, че колкото повече се проточи ситуацията, толкова повече ще се отразява на националната сигурност на Йордания и на целия регион.

Те смятат, че са притиснати между израелското правителство, което откровено описаха като заплаха за мира и стабилността в региона и Иран и неговите проксита, които са решени да изнесат войната от Газа. За да разширят влиянието си в региона, включително и в самата Йордания.

Освен това през уикенда всички ракети и дронове по Израел прелетяха над Йордания, която каза, че не е имала друг избор, освен да ги свали. Поне някои от тях. Защото каза, че са били заплаха за територията на страната.

Освен това през посолството на Израел в Аман протест от месеци. Наскоро той стана по-войнствен и повече в подкрепа на Хамас.

Само преди няколко дни, когато Израел удари консулството на Иран в Сирия, един лидер на иракските милиции, подкрепени от Иран заплаши да наводни Йордания с оръжие. Каза, че има достатъчно оръжия, за да въоръжи 12000 йорданци, които да тръгнат към Израел.

Това бе достатъчно, за да накара престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед Бин Салман веднага да се обади на о йорданския си колега, крал Абдула II.

За Саудитска Арабия и за ОАЕ това е сериозен въпрос. Те имат племенни и семейни връзки с Йордания. Страната е част от техния стратегически кръг и свързана със собствената им национална сигурност.

Стратегическият проект на принц Мохамед Neon в Саудитска Арабия е за 100 млрд долара, това е проект за изграждане на цял град в западната част на страната на границата с Йордания. Можете да си представите колко са изнервени.

Освен това ОАЕ и Саудитска Арабия смятат, че Йордания е последното препятствие за Иран преди да поеме пълния контрол на Леванта. Става дума за Иран чрез прокситата си.

Говорим за Хизбула в Ливан, милициите в Ирак, сирийският режим, както и някои групировки в палестинските територии.

Затова страните от Персийския залив приемат Йордания като последното препятствие.

Освен това са силно разтревожени от политическия ислям. Голяма част от последните протести в Йордания бяха пълни с ислямистки лозунги, които напомняха на Арабската пролет. Събитията, които свалиха много арабски лидери и съюзници на Саудитска Арабия и ОАЕ.