Пентагонът: Ние, САЩ, не искаме война с Иран

Сабрина Сингх, зам.-прессекретар на Пентагона

15:24 | 16 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Ако Израел всъщност реши да даде военен отговор, дали САЩ ще го подкрепи?

Това е решение на Израел. Защо американските части са в Близкия изток в момента? Имаме дългосрочна мисия в Сирия и Ирак срещу ИДИЛ. Освен това след 7 октомври отидохме в Близкия изток, след като държавният секретар и президентът решиха да повишат активите ни в региона, за да изпратят посланието, че искаме да спрем тези, които се опитват да се възползват от събитията на тази дата.

Не искаме тази война в Израел, в Газа да се разшири до регионален конфликт. Затова нашите активи са в региона. Точно както казвате, през уикенда те успяха да дадат невероятно силен отговор в подкрепа на противовъздушната отбрана на Израел и партньорските ни страни, за да свалят около 300 дронове, балистични и крилати ракети, изстреляни в посока на Израел.

Много се гордеем с усилията си и с това, което успяхме да постигнем през уикенда.

Разбира се. Ако има военен отговор, тогава САЩ не казва публично, че ще подкрепи Израел нито с военни операции, нито като споделяне на разузнавателна информация за мисията, така ли?

Нямам информация по въпроса. Това е решение на Израел.

Само мога да ви кажа, както съобщихме официално и в частни разговори по телефона на министъра на отбраната с колегата му министър Галант и в други разговори от Министерството и администрацията, ние не искаме разширяване в регионален конфликт.

Ние, САЩ, не искаме война с Иран.