Големият петрол може да напусне LSE

Хавиер Блас, Bloomberg Opinion

09:59 | 12 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Секторът на природните ресурси във FTSE100 винаги са били стабилни. LSE в много отношения е столицата, която финансира суровинни проекти – било медни мини в Чили или търговията с петрол с Далечния изток преди много десетилетия.

Сега това е поставено под въпрос.

Shell, най-голямата компания от FTSE100 отваря вратата за потенциално преместване. Те казват „потенциално“, но ако стане, натискът върху другите група на природните ресурси, че не са наистина предпочитани от инвеститорите, ще бъде много голям.

Ако Shell се премести в Ню Йорк, инвеститорите ще питат защо. Може би BP са по-привързани към Обединеното кралство след са взе пак British Petroleum. Ами Glencore? Те имат огромен въглищен бизнес. Вече компанията каза, че ако го отдели, листването няма да е в Лондон, а в Ню Йорк.

Дали може да стане, дали няма да листнат не само въглищния бизнес, но основния бизнес на Glencore? Дали ще напуснат Обединеното кралство и ще заминат за Америка? Мисля, че това са важни въпроси.

Shell, BP и Glencore са трите от десетте най-големи компании във FTSE 100. Не говорим за малки стартъпи, които избират за IPO-то си Nasdaq, вместо LSE. Говорим за три от най-големите, в топ 10 в Лондон.

Потенциално може да си отидат.

Залогът е много по-голям, отколкото политиците и директорите си мислят.

Говорихме с директора на LSE за много неща, които се опитват да въведат. Комисията следи как привличат капиталовите пазари и инвестициите. Има ли нещо, което могат да направят сега, за да задържат компаниите тук? Или може би понеже сме в изборна година, има нещо, което правителството може да направи?

Много от пенсионните ни фондове и инвестиционните компании заминават, защото се опитват да избягат от данъците, за да е по-позитивно за хората, които си спестяват за пенсия, за да вложат парите си във FTSE100 или в глобалните индекси.

Това би могло да е стъпка в правилната посока.

Но това са големи проблеми са борсата. Не става дума за проблем с нея, а за отношението на европейските инвеститори към индустрията на изкопаемите горива. Просто е много различно, ако си тук в Европа и особено на континентална Европа. Там някои пенсионни фондове казаха: сори, ама няма да инвестираме в изкопаеми горива и точка.

Съвсем друго е, ако отидете в Хюстън.

Но, Хавиер, можете да намерите други компании.

Абсолютно. Може. Но проблемът за Лондон е откъде ще дойдат тези други компании?

Защото ако не привличате нови IPO-та сред стартъпите, примерно, понеже те предпочитат Nasdaq в Ню Йорк и ако се готвите да загубите традиционните си големи индустриални конгломерати, които са силно зависими от изкопаемите горива, какво остава?

Няма ли ВЕИ компании? Достатъчно ли са?

Не виждам такова нещо. Те не са толкова печеливши. Не забелязваме  голям интерес от инвеститорите. Някои ВЕИ компании в Европа преживяха направо ужасни 12 до 18 месеца.

Не можеш да оперираш една борса със супермаркети.

Защото са доста малки.. Това също е вярно. Освен ако не искате да купувате зрънчо и банани. Но има ли някакви ВЕИ компании, които биха могли да конкурират примерно Tesla или друг производител на електромобили?

Не забелязвам големи ВЕИ компании в автомобилния сектор. Ние си имаме наши национални шампиони в Европа, които работят във ВЕИ. Например компании като ENEL в Италия или Iberdrola в Испания – това са големи компании на националните си пазари.

Но не вярвам да имаме нещо от мащаба на Shell. Това е най-голямата компании във FTSE100. Много е трудно да я замениш.