Трите сценария за петрола според Бабин

Ребека Бабин, старши енергиен трейдър, CIBC Private Wealth Group

16:30 | 9 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Последните 5-10 долара бяха чист геополитически риск, който се добави към суровия петрол. Когато станаха нападенията на 7 октомври между Хамас и Израел, доларът поскъпна с 5 долара. Оценени бяха известен геополитически риск и потенциални смущения в предлагането.

Това се абсорбира от пазара, щом хората разбраха, че предлагането не е поставено на риск, доколкото конфликтът е овладян.

Сега, с последните действия на Израел, атаката срещу консулството на Иран, се върнаха опасенията, че това може да ескалира и да въвлече Иран директно в този конфликт. В този случай би имало повече потенциални смущения в предлагането.

Така че това върна геополитическия риск.

Това ми е интересно. В тази хипотеза къде ще бъде смущението в предлагането? За производството на петрол ли говорим? Или за експортните пътища? Къде ще бъдат последствията?

Чудесен въпрос. Затова петролът не е по-скъп, защото преките смущения в предлагането са малко неясни.

Може би Иран ще бъде въвлечен в конфликта и част от тяхната продукция ще бъде засегната, когато Израел потенциално насочи действията си към техния износ.

Другият начин да стане е чрез смущения в маршрутите през Червено море. В момента Русия все още може да прекарва всичките си барели през Червено море, защото това е някакъв контролиран хаос.

Ще има по-големи смущения, ако Русия повече не успява да превозва петрола си. Тогава ще има нов вид потенциални смущения в предлагането.

В най-лошия случай, който е най-малко вероятно да се осъществи, Иран напълно може да бъде въвлечен. Това означава пълна ескалация и евентуално може да блокират Ормузкия пролив. Това е най-крайния сценарий, който е най-малко вероятно да стане.