Genco: Зърното е силно засегнато от инцидента в Балтимор

Джон Уобънсмит, директор и президент на Genco Shipping & Trading

14:00 | 5 април 2024
Преводач: Силвия Грозева

Смятате ли, че най-големите смущения и отклонения на товари ще засегнат зърното? Това включва и цените на храните, които може да бъдат ударени в бъдеще.

Да, зърното е силно засегнато от ограниченията на корабите, които се допускат за преминаване през Панамския канал. Освен това и Червено море. Както казах, почти двоен удар по едно и също време.

Повечето кораби, а и нашите от края на декември заобикалят Африка по пътя за Азия.

Червено море, Панамският канал и пристанището в Балтимор. Всички тези инциденти изолирани ли са и еднократни ли са или пък са свързани по някакъв начин? Как като директор планирате в такава ситуация?

Трудно е. Всеки път в корабната индустрия трябва да можеш да се адаптираш бързо. Определено след оперативните проблеми по време на ковид през 2020г, сега сме много по-подготвени отпреди. Можем да се справяме много по-добре с краткосрочните проблеми.

Панамският канал е по-скоро проблем със сушата и липсата на валежи. Има известна надежда през май и юни валежите да започнат отново в Панама и нивото на водата да се вдигне, за да могат да преминават повече кораби.

Червено море е за мен по-дългосрочен проблем. Много трудно решение трябва да вземат корабособствениците да поставят екипажите си в опасност. Като им наредим да минат през Суецкия канал и след това през Червено море. Просто не е безопасно.

Затова заобикаляме през Южна Африка.