Терминалите на Starlink попадат в погрешни ръце

Брус Айнхорн, Bloomberg

07:00 | 30 март 2024
Преводач: Петя Кушева

Направи ми впечатление колко широко разпространено е - Уганда, Йемен, Венецуела, Русия. Толкова много различни режими, в различни държави използват Starlink. Как става така, че терминалите попадат в погрешни ръце?

Starlink е най-успешната нова сателитна мрежа, която използва сателити в ниска околоземна орбита за осигуряване на достъп до интернет. Има около 5500 или повече сателити Starlink и продължават да изстрелват още, на всеки няколко седмици има нова партида Starlink сателити. Имат най-широкото покритие.

Имат споразумения с някои държави за използването им. Например в Япония дава разрешение на Starlink, Съединените щати и много европейски държави - също. Но има и други страни, където или все още не са достигнали споразумение, водят преговори или просто са забранени.

Въпросът е какво все още могат да правят хората, защото сателитите са горе в космоса и излъчват сигнали. Ако можете да се снабдите с оборудване и да намерите някои заобиколни решения, в някои от тези страни, които споменахте, може да се получи достъп до сателитите, без да сте упълномощени от компанията.

Има някои невероятни факти. В Йемен можете да намерите комплекти Starlink за продажба в социалните медии.  Илон Мъск и компанията могат ли да направят нещо по въпроса?

Когато е имало обвинения към терминалите на Starlink, използвани на неразрешени места, най-вече, да речем, от руски части в окупирана Украйна, компанията обяснява, че не ги е упълномощавала.  Не са разрешавали. Компанията има способността да забрани конкретни терминали, с което да деактивира достъпа. Но това е широко разпространен проблем и не е ясно доколко е в състояние Starlink да се справи с неразрешената употреба в някои от тези страни.

Брус, дали SpaceX ще иска да сътрудничи в това отношение?

Искат да имат добри отношения с различните правителства. SpaceX има много близки връзки с правителството на Съединените щати. Има големи договори с Пентагона, с НАСА. Така че е в интерес на SpaceX да работи с правителствата, за да се опита да обърне внимание на някои от тези неща.