Икономическите приоритети на сесията на парламента в Пекин

Стивън Енгъл, Bloomberg

12:00 | 4 март 2024
Обновен: 12:33 | 4 март 2024
Преводач: Силвия Грозева

Може да е трудно да се ориентираш в подводните течения в Пекин в ранна пролет. Китай е изправен пред редица икономически пречки преди годишната сесия на парламента, Националният народен конгрес.

Проблеми на имотния пазар, слабо доверие на потребителите, упорита дефлация, дестабилизирани геополитически връзки, срив в преките чуждестранни инвестиции и бурен фондов пазар.

С две думи, лоша първа година за Си Дзинпин след като получи трети пореден президентски мандат през март миналата година.

"Икономиката всеки още леко се възстановява, но доверието не се завърна", казва Редмънд Уонг, главен стратег за Китай, Saxo Capital Markets.

Управляваните от държавата фондове бяха мобилизирани за стабилизиране на пазарите. Пекин смени шефа на регулатора по ценните книжа и предприе мерки срещу т.нар. „зловредни“ къси продажби.

Банките също намалиха основната лихва по ипотеките и потребителите се завърнаха и започнаха леко да харчат пари. След едноседмичната ваканция за Лунната нова година получихме най-добрите данни за Пролетния фестивал отпреди ковид.

Но беше ли достатъчно, за да се превърнат зимните мечки в пролетни бикове?

"През 2023г в Китай стана нещастно стечение на обстоятелствата. Дефлация и политика на избягване на риска. Тази година властите ще се опитат да върнат инфлацията и –надяваме се, да направят реформи", казва Редмънд Уонг, главен стратег за Китай, Saxo Capital Markets.

"Малко по-предпазливи сме по отношение на възможността тези неща да променят наистина пазарното настроение. Защото има нужда от промени в инфлационната прогноза на Китай и общото настроение в частния сектор", казва Хомин Ли, старши макро стратег, Lombard Odier.

"Настроението е на дъното. Както и доверието към мерките на пазара", казва Клаудио Пирон, съдиректор валути и валутни стратегии за Азия, BofA

"Двигателят на растежа остава по-скоро воден от държавата, от инфраструктурните проекти, производството и инвестициите. Това може да помогне за изпълнение на целта за ръст, но има нужда от още работа за по-динамичния и устойчив ръст", казва Стивън Чан, мениджър Портфейл, Pimco Азия.

Вниманието в Пекин сега е насочено към отчета на премиера Ли Цян през първия ден на Националния народен конгрес.

"Има очаквания за повече стимули от държавата. Но можем ли да се върнем към реформите в Китай от началото на 80-те и освобождаването на частните компании от натиск..?, казва Редмънд Уонг, главен стратег за Китай, Saxo Capital Markets

Пожелателно мислене от страна на глобалните инвеститори, които се опариха от големия натиск върху китайския частен сектор, включително политиката на нулев ковид и регулаторния натиск над големите технологични компании.

"Ние отдавна излязохме от Китай. Започнахме да се изнервяме през 2020г., много отдавна. В последната година-две нямаме експозиция към Китай. Нищо", казва Белита Онг, председател на Dalton Investment.

Светът гледа към Пекин и очаква с голям интерес да научи новите политически решения от Националния народен конгрес.