Пост ковид пик на сърдечните заболявания

Мишел Кортез, Bloomberg

21:00 | 28 февруари 2024
Обновен: 10:14 | 29 февруари 2024
Преводач: Петя Кушева

Какво знаем? Знаем, разбира се, че милиони бяха убити от ковид. Но сега това ново изследване, което докладвахме предполага, че смъртните случаи от болести на сърцето също са скочили по време на пандемията. Какви са подробностите?

Трябва да си припомним, че сърдечните заболявания бяха водещата причина за смърт в продължение на четири десетилетия. Но преди да дойде ковид се справяхме много добре. Тези числа намаляваха, а нивата на рак нарастваха.

После удари ковид и броят на починалите се увеличи астрономически. И така бихте си помислили, че едните са заменили другите, нали? Че ковид замени като причина за смърт някои сърдечни заболявания, особено защото хората, които умираха от ковид бяха по-възрастни и в много случаи болни. Но не това бе установено.

Всъщност в САЩ, например, само през първите три години на пандемията, имаше още четвърт милион смъртни случаи на хора в зряла възраст на 35 и повече години. Така че не беше само ковид, който не съществуваше преди 2020 г. Имаше ръст на смъртни случаи от сърдечни заболявания. Едните не заменят другите.

И това продължава да се наблюдава.

Дали ковид повиши само нивата на сърдечните заболявания или и други?

Да, ковид беше ужасен за всяка част от тялото. Имаше увеличаване на диабета, инсулта, предсърдното мъждене и дори неща, които обикновено не бихме свързали с инфекциозно заболяване. Има повече Алцхаймер, например, и дори рак. Така че ковид засяга зле за всяка част от телата ни.

Защо така? И какво значи? Ако сте ваксинирани, по-добре защитени ли сте от някои от тези фактори? Какво се крие зад причината за ръста на всички тези различни заболявания?

Страхотен въпрос. И учените се опитват да стигна до дъното точно на това в момента. Защото не само хората се заразяваха и инфекцията ги убиваше. Тази инфекция засягаше и нашата здравна система.

Хората не ходеха на лекар. Не преминаваха профилактика за рак, която обикновено биха направили. В някои случаи системите на здравеопазване бяха претоварени.

Спряха да правят всякакъв вид превантивни избираеми операции. Спешните отделения бяха затворени, всичко беше претоварено. Определено имаше някои последствия.

Но другият Ви въпрос е също много гореща тема, тъй като днес се задават много въпроси. Хората искат да знаят колко зле са повлияли ваксините, до каква степен са допринесли.

А изследването наистина е еднозначно по този въпрос. Няма съмнение, че ваксините са причинили известна вреда, но тя е далеч по-малка от броя на спасените животи.

Това е изводът, разбира се, който лекарите, учените и изследователите искат всички да знаят.

От друга страна е тревожно, ако сте един от тези, получили някакъв лош страничен ефект от ваксината срещу ковид. Просто както при всяка ваксина, понякога това се случва.

Но отново, тези ползи, включително спасяването на животи, наистина компенсираха рисковете.