Сикорски: Нека демокрацията реши за помощта за Украйна, част 2

Радослав Сикорски, министър на външните работи на Полша

18:23 | 26 февруари 2024
Преводач: Bloomberg TV Bulgaria

Бихте ли подкрепили идеята за емитирането на облигации на стойност милиарди евро, за да укрепите отбранителната индустрия  на Европа? Имаше такава идея.

Да, имаше такава идея, но ние трябва да вземем по-неотложното решение за по-малки суми пари. Отбранителният бюджет на Европа наречен „Европейски план за мир“ и 5 милиарда евро и това ще е достатъчно, за да посрещне непосредствените нужди на Украйна и трябва спешно да го гласуваме.

Нашите зрители и слушатели трябва да знаят, че вие сте бил военен кореспондент в окупирания от Съветския съюз Афганистан. Можем да говорим за политика и това е, което правим тук в Bloomberg, но ми се иска да ни кажете какво ще се случи на място, в Украйна, ако снарядите на пристигнат, ако парите не се получат навреме, защото вие сте виждали отблизо какво се случва в Афганистан, макар тогава това да е бил Съветския съюз. Но пък на мнозина Владимир Путин напомня за тези времена.

Аз бях в Афганистан през 80-те години, когато САЩ подкрепяха съпротивата срещу Съветския съюз. Не са много онези, които дават шанс на съпротивата да победи могъщия Съветски съюз, но те го направиха. Днес изглежда много хора си мислят, че Русия ще победи. Аз не съм съгласен. Бил съм на фронтовата линия с украинските войници, когато доставяхме пикапи преди да стана министър. Недостигът на артилерийски снаряди означава, че загиват повече украински войници, отколкото е обичайно. Защото сблъсъкът става директен, войник срещу войник от пехотата. Ние можем да спасим животи като доставим тези55 милиметрови снаряди.

И вие сте убеден, че те могат да спечелят тази битка между Давид и Голиат, съдейки по видяното в Афганистан.

О, да.

Искате да кажете, че всичко се свежда до оръжията.

Да, Русия изгуби Кримската война, Русия изгуби войната с Япония, Русия беше победена в Първата световна война, Русия изгуби битката при Варшава през 1920, Русия изгуби Студената война.

Толкова за военната машина...

Когато украинците се борят за самото съществуване на тяхната държава, а президентът Путин дори не гледа на украинците като нация, те знаят, че ако загубят ще бъдат депортирани, децата им ще бъдат откраднати, те ще са обект на културен геноцид. Докато руснаците хвърлят в битка свои затворници и съпротивляващи се мобилизирани. Но все пак не можеш да водиш битка с голи ръце. Ние обещахме да помогнем на Украйна, президентът на САЩ, по време на войната произнесе историческа реч в Киев и заяви, че Украйна ще получи американска подкрепа, каквото и да струва това. Сега е моментът да се направи това и да се доставят оръжията.

Превод Мария Попова.