Американски апарат кацна на Луната: защо е важно?

Алекс Уеб, Bloomberg

18:49 | 23 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

Колко значимо е това за космическите полети?

Особено важно е, че това е американска компания след като видяхме опитите на много други държави да приземят апарат на Луната – Китай, Индия, Япония, Русия.

Но интересно е мястото на кацане – то е близо до южния полюс, където има някои суровини сред които и вода. Те смятат, че там има лед, но не се знае колко е той.

Ако имате лед, можете да го превърнете вода и оттам във водород и кислород, което означава, че има вероятност да направите гориво и мястото да се използва за площадка за пътуване до друга точка или връщане на Земята. Мястото на приземяването е много интересно.

Кои са Intuitive Machines?

Това е компания, в която повечето служители са работели в НАСА. Тя съществува от 11 години и е станала публична чрез SPAC. Помните ли SPAC?

Смътно.

SPAC бяха точно за университетски гении, но днес някои от тях буквално стигнаха Луната. Сега компанията за първи път надвишава цената от листването си от преди година и акциите ѝ са над 10 долара и явно се възползва от това. Компанията нямаше печалби, което не е изненадващо, но за това изстрелване са имали договор с НАСА за 118 милиона долара. Сега предстоят още изстрелвания. Носителят разбира се беше SpaceX и само апаратът беше направен от  Intuitive.

Отне ни 50 години да се върнем на Луната.

Липсваше тласък за такова нещо. Космическата надпревара се водеше от други мотиви. Освен това е много скъпо – около 4% от федералния бюджет бяха използвани за първото кацане на Луната. Нещо, което е трудно да се оправдае в настоящия контекст.