Още санкции за Русия, част 1

Дан Флатли, Bloomberg

14:00 | 21 февруари 2024
Преводач: Мария Попова

През последните години все чуваме, че сме наложили срещу Русия най-историческите санкции в историята и сме направили всичко възможно. Какво още можем да направим?

Още много може да се направи по отношение на прилагането на санкциите в енергетиката, евентуално и при металите и другите суровини, които Русия използва, за да печели пари за войната си в Украйна. Но не е лесно да се даде бърз отговор на въпроса какво друго би могло да бъде обект на санкции. През последните месеци на миналата година вниманието се насочи към затягането на санкции, които са вече наложени. Що се отнася до нови цели, има няколко неща, но мисля, че САЩ нанесоха удар по всички съществуващи за момента цели.

Ще видим какво ще каже в петък президента. Междувременно чухме думите ми относно допълнителната помощ за Украйна след смъртта на Алексей Навални. Той заяви, че се надява да успее да събере подкрепа за пакета от извънредното финансиране на  Украйна и Израел. Чуйте какво каза той през почивните дни.

"Допускаме голяма грешка като не реагираме. Начинът, по който изоставят проблема с Русия, начинът, по който изоставят НАТО, начинът, по който изоставят поетите от нас задължения са шокиращи. Отдавна съм в политиката, но не съм виждал нещо подобно", каза президентът Джо Байдън.

Президентът каза също, че ако Майк Джонсън, председателят на Конгреса, има какво да каже, то може би той ще се срещне с него, както иска и самият председател. Това ли трябва да стане, за да се отбележи напредък?

Да, мисля, че трябва да има среща между председателя Майк Джонсън и президента Байдън, поне за да заявят позициите си в преговорите. В момента те не водят разговори, а това не е добре, щом искаш даден закон да се приеме.

Сенатът направи своето и сега е ред на Конгреса, но бойните редици се втвърдяват. Камарата на представителите е безмилостна спрямо Алехандро Майоркас по отношение на импийчмънта на секретаря по вътрешната сигурност. Неотстъпчиви са и относно границата, така че за сега нещата няма да стават по-лесни.