Хохщайн: Санкциите за Иран работят, част 2

Еймъс Хохщайн, старши съветник в Белия дом по енергийните въпроси и инвестициите

16:30 | 26 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Говорите за вътрешната политика, но остава Русия, която продължава да изнася енергийни продукти. Остава Иран, който този месец изнесе над 800 хиляди барела петрол. Главно за Китай. Освен това и Венецуела извади петрол на пазара. Докога САЩ ще позволява на враговете да печелят, за да държи ниски цените на бензина?

Не го правим. Нека обясня всичко, което изброихте.

Когато Русия нахлу в Украйна, политиката ни беше съвсем ясна. Искахме да позволим руския петрол да продължава да излиза на пазара, защото ако го бяхме спрели, това би наказало европейските потребители, не руските.

Позволихме да излиза на пазара, но наложихме таван на цените, за да сме сигурни, че най-важното остава какви приходи получава Путин, а не колко петрол продава.

Това беше целта ни. В началото беше много добре. Доведе до лек ръст на цената на петрола за Путин. Ние трябваше да се настроим за това, както правим винаги при санкции.

И след това свалихме отново цените.

Постигнахме точно това, което искахме. Руският петрол да стига до пазара, но да носи по-ниски приходи. Той получава значително по-малко пари за петрола си.

Венецуела. Там почти няма увеличение на производството на петрол. Имаше някаква промяна в посоката, вместо за Китай, венецуелският петрол отива другаде. Но практически е едно и също и нивата са много ниски.

Ами Иран? Ще започнат ли САЩ да прилагат някои от санкциите за иранския петрол?

Ако не бяхме прилагали санкции за иранския петрол, Иран днес щеше да се е върнал там, където беше преди санкциите. Да се е върнал на 2,5-3 млн барела на ден. Те имат огромни запаси и ресурси. Причината да не изнасят толкова са санкциите.

Да, някой път успяваме да свием износа им до 1-1,1 млн барела на ден. Някой път се увеличава до 1,4 млн барела. Както е сега. 1,4-1,5 млн барела.

Това са сезонни промени. Но като цяло те са под строги санкции. Те успяват да развиват газовия си сектор, макар че имат едни от най-големите запаси в света. Но не изнасят нищо.

Така че се справяме доста добре. Стараем се враговете ни да знаят, че действията им ..

Сетих се, че говорим за ОПЕК+ и как губи смисъл заради обема петрол, който САЩ произвежда. Не точно смисъл губят, не, те просто се притесняват от плюса в името си, а също и за страните извън картела, т.е. от САЩ. Има опасения и как САЩ поддържа моралния тон в енергийната политика със Саудитска Арабия и същевременно помага да се преговарят по някои трудни ситуации в момента в региона. При положение, че САЩ всъщност им изяжда обяда.

Ще ви кажа. Не коментирам дали ОПЕК+ е безсмислен или не, защото преди години ми казала следното: САЩ няма мнение, ОПЕК владее света. Друг път чувам, че ОПЕК загуби смисъл.

Да кажем, че те произвеждат огромни обеми петрол и поради сблъсъците между, това се отразява на цените.

Но това не е важно. Важно е това, с което започнах. Нашата политика има следната цел: да има достатъчно петрол на пазара, толкова, колкото има търсене за него. За да работи икономиката.

Отношенията ми със страни като Саудитска Арабия, ОАЕ или други производители по света означават да кажа – да, вие произвеждате петрол, това е източника ви на приходи. Но нека работим заедно, за да инвестираме в смущения. Това казахме на престолонаследника на Саудитска Арабия. И работим заедно в инвестициите.

Сега има повече инвестиции във ВЕИ в Саудитска Арабия и ОАЕ, отколкото в много други страни по света.

В тази посока искаме сътрудничество за бъдещето с производителите на петрол. За да минем на следващото ниво.

Първо, като намалим емисиите, докато продължаваме да ги произвеждаме.

И второ, да използваме приходите, които те получават от петрол и газ за инвестиции в електромобили, ВЕИ и критични минерали. Също и във вериги на доставка. За да осигурим бъдещето с чиста енергия да не се изправя пред същите геополитически рискове, които имахме 100г с петрола и природния газ.

Това е огромен риск в момента. Хората твърде много говорят за пазара на петрол и газ. Не, става дума за усилията, които предстоят и които ние полагаме, за да намалим геополитическия риск за САЩ и други страни в бъдещето на чистата енергия. В това насочваме усилията си сега.