Саудитска Арабия ще продължи трансформациите, част 2

Фейсал Алибрахим, министър на икономиката и планирането на Саудитска Арабия

09:00 | 21 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Уверен ли сте, че инвеститорите все още следят Визия 2030, вместо да се питат какво прави Саудитска Арабия за нормализиране на отношенията с Израел, което вече започна? Все още ли следят вашия план, вместо да се фокусират към региона като цяло?

През 2022г Саудитска Арабия бе глобален лидер по ръст. Този ръст, особено в непетролния сектор продължава. Подемът на ръста на непетролната икономика е силен. Това привлича досега много инвеститори.

Що се отнася до програмата ни за региона, има 25 компании с достъп и лицензи да се преместят или вече са го направили в кралството. Създадохме специални икономически зони и стратегия за тях, която в момента се прилага. Тя стартира и ще привлече също повече участници в търгове и инвеститори в Саудитска Арабия.

Като цяло много компании и инвеститори от цял свят повярваха на трансформацията на кралството и възможностите днес, реализирани и реални, са малка част от това, което предстои.

Разрешавате и гейминга в кралството, както и спортовете. Колко е вълнуващо това и как реагират инвеститорите?

Точно така. Искаме да диверсифицираме икономиката като се фокусираме върху секторите, свързани с туризма и индустрията: туризъм, спорт, култура, развлечения. Тези неща преди не съществуваха.

Въвеждаме ги чрез мерки, инвестиции и политики. Някои от тях привличат топ играчи и това води до подобряване на качеството на живот и по-силна икономическа активност. Развитието на инфраструктурата привлича новатори, инвеститори, предприемачи и компании.

При индустрията гледаме към целия сектор. Всичко – от тежка индустрия: корабостроене, производство на електромобили.