Министърът на образованието на САЩ за студентските заеми

Мигел Кардона, министър на образованието на Съединените щати

12:30 | 17 януари 2024
Обновен: 13:00 | 17 януари 2024
Преводач: Петя Кушева

Сега към нас се присъединява министърът на образованието на Съединените щати Мигел Кардона. Г-н министър, благодаря Ви много, че се присъединихте към нас днес.

Радвам се, че съм с Вас.

И така, нека започнем с висшето образование. Тези дни е в новините, може би не по най-добрия повод. Много сътресения в кампуса се дължат на конфликта между Израел и Хамас. От Ваша гледна точка, на федерално ниво, какви са поуките, за да се направи висшето образование по-добро? И как бихте могли на федерално ниво, да помогнете на университетите?

Първо, трябва да бъдем много ясни, че наша основна отговорност е да се уверим, че студентите са в безопасност и безапелационно могат да бъдат себе си в кампуса.

В последните месеци говорих със студенти, които са се чувствали тормозени. Това е основното, за да сме сигурни, че студентите се чувстват сигурни в кампуса.

Но също така трябва да сме сигурни, че осигуряваме по-добър достъп до висше образование. Когато станах министър на образованието, президентът ми каза, „трябва да го оправим. Имаме нужда от достъпно висше образование за повече хора.“

Работим усилено, за да отворим врати към висшето образование за повече студенти, независимо дали чрез редизайн на програмата FAFSA /фафса/, Безплатното заявление за федерална студентска помощ, което ще отвори вратите за още 600 000 студенти в цялата страна.

Вълнувам се от това. 600 000 студенти повече могат да имат достъп до висше обраование. Планът SAFE, който е погасителен план, основан на доходите.

Студент като мен преди 30 години, първо поколение студент, не знаех дали мога да си позволя колеж. Не исках да натоварвам родителите си с това.

Сега имаме програми, които дават повече увереност и способности на студентите не само да завършат колеж, но и да могат да изплащат заемите си и да бъдат успешни. Това има влияние върху поколенията. Наистина се вълнувам от работата, която вършим.

Да останем на FAFSA само за момент, защото имаше някои проблеми с програмата тази година. От моя гледна точка, от работата с някои студенти, знам, че имаше някои трудности.  Как се справихме, разрешихте ли трудностите?

През последните четири дни имахме над 500 000 успешни приложения. Вчера нямахме чакалня за FAFSA. Става по-добре. Но нека да имаме това предвид. Имахме система, която е по-стара от мен. Не е пипана от около 40-45г., която е в процес на основна промяна, за да позволи достъп на още 600 000 студенти до федерална помощ.

Помислете какво означава това за нашата държава. И тъй като трябваше да направим цялостна промяна, започнахме с плавен старт. Тестваме я. Разработваме я, имаме напълно нова система и се вълнувам от потенциала й.

С тази нова по-добра FAFSA очаквам степента на завършване в страната да скочи до небето. Повече студенти ще имат достъп до висше образование и да осъществят мечтите си.