Pictet: Пазарът прие неутрално изборите в Тайван

Александър Таваци, главен инвестиционен директор, Pictet

18:20 | 15 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Тайванските акции се повишиха леко след като управляващата Демократическата прогресивна партия спечели през уикенда изборите за президент. Китай преди това нарече новоизбрания президент Лай Цинде „подстрекател към война“. За повече по темата включваме Александър Таваци, главен инвестиционен директор в Pictet. Да започнем с изборите. Говорихме преди за Китай, сега за Тайван и как може да се развие настроението на инвеститорите. Какво мислите?

На пръв поглед изборите в Тайван приключиха с резултат срещу китайското ръководство. Но всъщност ако погледнем колко места загуби Демократическата прогресивна партия, изборите са далеч по-балансирани.

Демократическата партия, която ще излъчи президент загуби няколко места в полза на Гоминдана, който по-скоро поддържа сближаване с Китай.

Всъщност бих казал, че изборите са по-скоро неутрални. Да, имаме президент по-благосклонен към сближаване с Китай, но в същото време в парламента ще има повече баланс. Вероятно затова пазарът и настроенията там са по-неутрални.

Пазарното настроение обаче не е непременно неутрално относно решението на централната банка на Китай от тази сутрин, което вероятно ще прати акциите дори още по-надолу. Бяхте ли изненадан или дори разочарован?

Да, беше леко изненадващо, защото данните за инфлацията все още са на негативна територия. Китайската икономика е близо до дефлация. Освен това банките преди седмица и половина обявиха понижение лихвите по депозитите.

От пазарна гледна точка това би предизвикало забавяне на кредитирането, но казахме, че те не могат да го направят. Защото при отслабване на валутата в резултат може да се очаква свиване на печалбата на банките, което днес е проблем от пазарна гледна точка.

Така че да, беше изненада. Това ще се отрази на печалбите на банките при положение, че пазарът търгува при много ниски мултипликатори.