Pictet очаква Фед да намали лихвите, но не през март

Александър Таваци, главен инвестиционен директор, Pictet

18:30 | 15 януари 2024
Преводач: Силвия Грозева

Какво ще кажете за САЩ и особено след данните за PPI и CPI от миналата седмица. Как бяха отразени от инвеститорите? Засегнаха ли ви? Каква е прогнозата ви?

Когато започнахме прогнозата за 2024г отбелязахме, че през тази година лихвите ще спаднат. И наистина всички данни оттогава досега го потвърждават.

Въпросът е какви данни гледате? Ако говорим за CPI и PPI, те потвърждават, че има спад на инфлацията и това може да позволи на Фед да намали лихвите. Въпросът е дали ще го направи през март или ще изчака?

Според нас, ръстът на трудовия пазар, а разходите за труд остават с над 5% ръст на годишна база, ще определи пътя на Фед. Разбираме, че цената на стоките намалява, цените на потребителско ниво падат, но докато и разходите за труд не намалеят като тях, Фед трудно ще свали лихвите.

Пазарът очаква понижение на лихвите през март, но ние през май-юни, не преди това.

Тогава как позиционирате инвестициите си?

Днес кешът носи най-добра доходност в долари – над 5%. 10-годишните носят към 4%.

Но когато Фед започне да намалява лихвите, смятаме, че кривата на доходността ще стане по-стръмна и затова инвеститорите може да се насочат плавно към по-дългосрочни активи.

При акциите, данните за PPI са интересни. Усложнява нещата за компаниите, които искат да продължават да вдигат цените. Най-вероятно трябва да се избират акции. Засега сме по-леки откъм акции и чакаме по-добър момент да се върнем на този пазар, но вероятно ще избираме повече отделни, вместо да играем с целия пазар.