Да си спомним за Кисинджър, част 2

Дейвид Уестин, Найл Фъргюсън, Bloomberg

20:00 | 10 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Кисинджър също преговаря за мирен договор между Израел и Египет и прекратяване на огъня със Сирия, което донесе спокойствие на регион, засегнат от войни от края на Втората световна война.

Кисинджър играе и главната роля в преговарите за края на участието на Съединените щати в конфликта във Виетнам, което му донесе Нобелова награда за мир през 1973 г.

Ролята на Д-р Кисинджър в света не беше приемана без противоречия. Той беше обвинен в преследване на незаконна военна офанзива в Лаос и Камбоджа, както и че е играл роля в превратите в Чили и Аржентина, които доведоха до репресивните режими там.

Именно с това критиците на Хенри Кисинджър винаги са имали трудности. Това е много лош фон за престъпленията на Пиночет в контекста на Студената война. Когато го видите в контекста на Студена война разбирате, че военните престъпления, престъпленията срещу човечеството, извършвани от комунистическите режими са били в много по-голям мащаб от тези, които извършват новите режими. И това наистина е важното и трябва да се има предвид.

Хенри Кисинджър казва, още преди да влезе в правителството, че външната политика много често е избор между няколко злини и номерът е да изберем по-малкото зло.

Всеки президент след Никсън се обръща към Хенри Кисинджър за съвет относно външната политика.

Той е автор на влиятелни книги от първата си „За Европа след Наполеон“, публикувана през 1957 г. до „Лидерство - Шест трактата за световната стратегия“, публикувана миналата година.

Едва миналия месец Хенри Кисинджър изнесе реч на годишната Вечеря на Ал Смит в Ню Йорк. В края на тази реч той каза, цитат, „Великият лидер е този, който дава и защитава надеждите ни“.

Хенри Кисинджър почина на 100 години.