Бил Гейтс за необходимата енергийна промяна, част 2

Бил Гейтс, основател на Microsoft

15:30 | 5 декември 2023
Преводач: Петя Кушева

Но след 15 години какво е предположението Ви за термоядреният синтез? Знам, че в момента е предположение.

От четирите компании, в които инвестирам, една от тях, Commonwealth Fusion е невероятно силна. Нещата би трябвало да вървят добре и в края на 30-те години на века да започнат да произвеждат електричество и да започнат да се разгръщат в големи мащаби.

Това е стремежа ни. Това е страхотна компания. Имаме три други, които не са толкова напред в развитието, ще са им нужни още 5-10 години.

На странно място сме на планетата ни в момента, защото има много неизвестни. Изкуствен интелект, технологии и разбира се промените на климата. Смятате ли, че лидерите са разконцентрирани или все още поставят изменението на климата сред основните си приоритети?

Е, не можем да имаме само един приоритет. Все още трябва да купуваме ваксини и матраци за легла. Когато има война, сама по себе си тя изисква доста внимание. И дори бюджетът за помощ за бежанците.

Бих искал да нямаше пандемия или война в Украйна или размирици в Близкия изток. Те ще разсеят вниманието ни от напредъка в здравеопазването и изменението на климата. Това е лошо развитието. 

Ако бяха дошли само 10 000 души спрямо 35 000 последния път можеше да кажем, че наистина се разконцентрираме. Вместо това тук дойдоха два пъти повече хора, включително големите фирми.

Така че виждам, че докато все още трябва да се справяме с тези неща, а имаме ограничени ресурси, които трябва да изразходваме добре, климатичният прогрес върви напред, въпреки че няма да постигнем най-високите си стремежи.

Един последен въпрос относно изкуствения интелект. Как това се вписва във Вашата визия?

Е, изкуственият интелект е мощна технология и развитието му да може да чете и пише ще засегне всяка човешка дейност.

Използваме изкуствен интелект, за да открием нови лекарства.

Използваме изкуствен интелект, за да проучваме климатичните промеми.

И така всички наши компании ще се развиват по-бързо, защото изкуственият интелект помага на някои да изследват различни решения и да се развиват много по-добре.

Със сигурност за предизвикателства като това, изкуственият интелект е наш приятел.