BNP Paribas: Клиентите са оптимисти въпреки препятствията

Жан-Ив Фийон, вицепредседател на BNP Paribas

16:30 | 4 декември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Как се отразява това на ежедневната работа клиентите ви? На апетита им за кредити, на колебанията им да ги поискат? Особено с оглед на вероятно лекия спад и по-високите лихви? Вече има реална цена на капитала.

Така е. Но има клиенти, които са имали системен достъп до капиталовите пазари и са успели да намалят значителна част от него. Което обяснява защо последиците от агресивната политика на централните банки още не са се усетили напълно от корпоративна Америка.

Част от нея очаква да излезе на капиталовите пазари когато лихвите ще се нормализират, както се надяваме. Това е едната страна на нещата.

Същото е и за потребителите. Хората, които преди много години са сключили ипотечни договори все още се възползват от твърда лихва и евтино финансиране като разходи по него. И те още не са реално засегнати в момента. Това обяснява вероятно защо потребителят остава доста активен.

Казахте, че икономиката, особено в САЩ в момента е силна. Ами ръстът? Накъде върви? Това се отразява на търсенето на клиентите ви на кредити, за да инвестират в растеж. Оптимисти ли са за това, което предстои, за да искат да инвестират в бъдеще?

Клиентите са оптимисти въпреки препятствията и особено геополитическите и политическите. Те инвестират, разрастват се.

Интересното при всичките ни американски клиенти е в три измерения.

Все още имат нужда от кредитиране, за да финансират програмите си за капиталови разходи или за придобиване и разрастване.

Имат нужда от краткосрочно финансиране. Работният капитал е основната тема, защото това е кръвта на компаниите. Има нужда от него за търговията, за управлението на паричните потоци. Водим търговски войни по света, ръководим управлението на паричните потоци в Европа, подкрепяме американските компании там.

И веригите на доставки остават във фокуса на вниманието. Особено за клиенти, които пренасочват дейност. Които имат нужда от вливане на ликвидност, за да направят процеса по-гладък.

Ние сме много активни в подкрепата на клиентите ни за пренасочване от невъзможното „навреме“ към „за всеки случай“.

Но бих сгрешил, ако не посоча факта, че имахме и още имаме безпрецедентно търсене от клиентите ни за хедж стратегии. Това е навсякъде. Агресивна политика, суровини, енергия, валутите, при които забелязваме повече волатилност и, разбира се, акциите.