Ото Фрике: Коалицията ще оцелее, също и прагът на дълга

Ото Фрике, член на Партията на свободните демократи и на Комисията по бюджета в Бундестага

18:30 | 30 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим малко за прага на дълга. За мен като външен човек и а и за много други Германия се разглежда като ядрена сила. Може би догматичен възглед, който не оценява мащаба на даден проблем, по който вероятно може да има повече гъвкавост. Например по въпроса за ядрената енергия или за прага на дълга. Дали Германия трябва да прояви повече гъвкавост? Дали страната оценява какво трябва да се направи в следващите години?

Не. Бих отговорил, както отговарят обикновено германците. Трябва да изясним, че се дължи на историята ни. Инфлацията предизвиква голям страх. Хората се страхуват от такива неща.

Затова дори и сега към 60-66% от хората казват, че прагът на дълга трябва да се запази. Казват, че не вярват на политици, които харчат твърде много. И после има твърде много инфлация и след това пак ще сме бедни като през 20-те години на 20в.

Няма логика. Но това е Германия.

И последният въпрос: тази коалиция ще оцелее ли след кризата?

Да. Ако питате мен, да. Трябва да се намерим компромис. Да си честен и да кажеш, че не върви по план, затова трябва да го променим и искаме да направим компромис.

Ако кажете: ами то не работи, хората не ни обичат, я да направим едни нови избори, тогава може да ни харесат, това според мен не е демокрацията.