Директорът на BIS за централните банки, регулациите и дигиталните валути, част 2

Агустин Карстенс, генерален мениджър BIS

13:43 | 28 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Едно от нещата, които забелязахме в началото на годината беше срива на регионалните банки в САЩ и Credit Suisse в Швейцария. Забележително е как успяхте да овладеете евентуалните системни последици от тях. Дали това е урок, който другите централни банки трябва да научат или биха могли да се справят сами и без да бяха създавали опасност за регионалните банки?

Сривът на тези банки бе всеобхватен. Те трябваше да направят повече за този модел, вместо напълно да се съсредоточат върху макро средата и монетарната политика.

Като цяло финансовата стабилност не пострада заради периода на затягане. Това е показателно за усилията, които бяха положени за финансовата стабилност от страна на банковата комисия за засилване на устойчивостта на финансовите институции.

При затягането сега, какво става с централните банки и очакванията им за инфлацията в бъдеще? Тя може да е леко понижена, но всъщност не е напълно заглушена. Имаме инфлационни цикли и бихме могли да станем свидетели на нов ръст. Какво мислите?

Има много индикатори, които може да бъдат анализирани, за да се види как напредваме към целта. Те май се насочват в правилната посока.

Например заплатите, очакваната инфлация, как фирмите ревизират цените си във времето. Ако има много висока инфлация, те доста често променят цените и вероятно с повече. Ако разгледаме високочестотните данни, ще видим, че те са много по-търпеливи в корекцията на цените си. Което означава, че усещат, че не могат да наложат по-високите цени на потребителите. А накрая точно това искате вие, за да намалите инфлацията.

Значи ви трябват по-високо честотни данни, което е едно от предложенията при дигиталните валути на централните банки. Защо го искат централните банки?

Дигиталните валути на централните банки ли? Ами няма нужда да се казва, че обществото е различно днес в сравнение с преди години. Хората искат да имат по-технологично напреднали разплащателни средства.

Казвам, че донякъде разплащателните средства изостават с развитието и възприемането на технологиите в различни сектори.

Затова е справедливо централните банки да могат да предоставят на обществото отговорност на централна банка, която носи адекватен технологичен заряд, от какъвто има нужда обществото днес.

Има два вида дигитални валути на централните банки. На дребно и на едро.

Според мен е време да се използват централни валути на централните банки на едро. Защото това би могло да донесе голяма ефективност за финансовата система.

Да, разбира се, и високочестотни данни. Но имаме крипто валути. Дали биха могли да заместят фиатните пари?

Не, в това отношение те се провалиха. Нито едно крипто не се използва като платежно средство или за съхранение на стойност. Те станаха клас активи, главно свързани със спекулативна дейност.

Само за това ли се използват?

Ако хората искат да си рискуват парите по този начин, ние няма какво особено да направим. Има някои аспекти на защита на потребителите и други, които би трябвало да имаме предвид, но днес те не са заплаха за финансовата система.

Освен това не играят преобладаваща роля в нея.