Фюст от Ifo се надява правителството в Германия да намери компромис за бюджета

Клеменс Фюст, президент на IFO

18:20 | 24 ноември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да говорим за бъркотията около бюджета в Берлин. Какво очаквате да предизвика при ръста? Ако се сбъдне най-лошия сценарий от безизходицата, как ще изглежда?

Най-лошият сценарий би означавал дупката в бюджета от 35 млрд евро да се запуши чрез намаляване на разходите и повишаване на данъците. Това би се отразило много зле на ръста. Може да върне Германия на пътя на рецесията догодина.

Това обаче не е основния ми сценарий. А той е че правителството ще успее да намери друго решение. Така че несигурността може да потопи малко ръста, но все пак да има ръст. По-скоро слаб ръст. Нещо между половин и един процент. Това е моя основен сценарий.

Може ли Германия да приложи някои от необходимите промени в икономиката без тези пари от извънбюджетни фондове, които сега се оказват в нарушение на Конституцията?

Смятам, че правителството може да преразгледа субсидиите, които планира. Може леко да повиши цената на въглеродните емисии. Но не е възможно да запуши цялата дупка само с намаляване на разходите и повишение на данъците.

Трябва ни финансиране на дефицита, за да обезпечим инвестиционните нужди и инфраструктурата в енергийния преход. Въпросът е как да стане това?

Един начин е да се използват публичните компании за осигуряване на дълг. Това би било законно. Но по-добрият начин би било да опитаме да създадем нов фонд и да го вържем с Конституцията.

Това би наложило сътрудничество с опозицията, с консерваторите. Такъв консенсус бе намерен за фонда за въоръжените сили, който бе създаден след нападението на Русия над Украйна. Мисля, че сега трябва да се повтори заради енергийния преход и инфраструктурата.

Дали опозицията ще бъде съгласна? Сега вероятно не, но може би след преговорите, да.