Близкият изток: Прокси войната

Зиад Дауд, Bloomberg Economics

18:00 | 25 октомври 2023
Преводач: Петя Кушева

Една пета от световното предлагане на петрол идва от този регион. Има някакъв буфер в случай на война, защото Саудитска Арабия и ОАЕ имат излишен капацитет. Но в случай на директна война между Иран и Израел, този излишен капацитет може да не успее да напусне региона, защото трябва да мине през Ормузкия пролив.

"Ормузкият пролив е много тесен морски път между Арабския полуостров и Иран. В миналото Иран ефективно е заплашвал да блокира превозите там, което напълно би променило глобалните доставки", каза Силвия Уестол, управляващ директор, Bloomberg News.

"Прогнозите на Bloomberg Economics показват колко жестоки са последиците от този жизненоважен фактор за петрола и световната търговия", каза Алекс Уеб от Bloomberg.

В случай на директен конфликт между Иран и Израел, цените на петрола може да се покачат до около 150 долара за барел. Това би повишило глобалната инфлация до около 6,7% през следващата година. Силно ще се отрази на глобалния растеж, който би се  забавил с един процентен пункт до 1,7%, най-бавния от близо четири десетилетия. А това ще отнеме около 1 трилион долара от световното производство през следващата година.

"Това може да предизвика рецесия в световната икономика. Последствията ще са по-висока инфлация, подкопаване на покупателната способност на обикновените хора. Може да означава уволнения. Това ще бъде истинска икономическа криза, която би могла да се предаде на глобалната икономика", каза Силвия Уестоп.

Вторичните икономически ефекти не са на първо място, но рискуват увеличаване на човешките жертви.

Друга възможност е по-ограничен конфликт: прокси война.

2. Прокси война

Вторият сценарий ще доведе до разширяване на конфликта, но не много. Ще има разширяване на конфликта между Израел и ивицата Газа към по-широкия регион, може би включващ бойни групи в Ливан и Сирия.

Силвия Уестол, управляващ директор, Bloomberg News

Иран има няколко групировки близо до региона. Хизбула в Ливан, въоръжената групировка, вече е въвлечена в конфликта между Израел и Хамас. В Ирак също има милиция и в Сирия са подкрепяните от Иран групировки, които също може да бъдат въвлечени. Както и хутите от Йемен, които са подкрепяни от Иран.