CEBR: BoE има години на борба с инфлацията

Нина Скеро, гл. изпълнителен директор на Centre for Economic & Business Research

12:37 | 25 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Според вас, доколко внасяме инфлация? Доколко това е извън контрола на Bank of England и правителството?

Някои елементи са отвъд техния контрол, от друга страна, по тази логика може да се каже, че ако икономиката в Китай се забави, то това ще отслаби натиска върху централната банка.

Но аз смятам, че в близко бъдеще, за Bank of England предстоят няколко относително лесни месеци, защото тогава вероятно ще има добри новини за инфлацията. Но ако в края на годината тя, както очакваме бъде 4,6%, то това ще е два пъти над целта. Трудното ще е да се понижи от това ниво до целта и според нас за това ще са нужни няколко години.

Знам, че навлизаме в политиката, но при този скок на цените, дали правителството ще може да подкрепи най-нуждаещите се домакинства или проблемът с дефицита е твърде голям?

Ако се стигне до там, те вероятно ще трябва да намерят ресурсите, за да го направят. Фискалната ситуация не беше добра, когато започна конфликтът между Русия и Украйна и налице беше необходимостта да бъдат подкрепени домакинствата, които се нуждаеха от помощ, за да плащат сметките си.

Предвид това, че навлизаме в година на избори, правителството може и да няма друг избор дори и това да означава взимане на трудни фискални решения.