Тревогите на Джейми Даймън: фискалните мерки и войната в Украйна

Джейми Даймън, президент на JPMorgan Chase

19:00 | 3 октомври 2023
Преводач: Мария Попова

Съединените щати бяха много силни за известно време и това не е изненадващо: 5 трилиона долара бяха фискално налети, 3 – 4 трилиона бяха количествените улеснения и сега даваме на заден ход.

Потребителите все още са в добра форма, все още харчат и все още има повече пари отколкото преди ковид. Вече забавят харченето, цените на жилищата са на 15 годишен връх, цените на акциите са на 15 годишен връх – те са в много добра форма. Хората говорят за влошаване.

Кредитите не се влошават, кредитните карти са на исторически връх без преизчисляване спрямо инфлацията, спрямо БВП или спрямо приходите. Говори се за влошаване, но нещата се нормализират.

Корпоративните кредити са устойчиви, икономиката е силна – това е ситуацията в момента.

Всички данни бяха изкривени заради ковид и други фактори, но ако попитате за прогноза, а аз не правя прогнози, аз оглеждам ситуацията и си казвам: какви са възможните резултати...

От ураган до буреносни облаци...

Няколко буреносни облака...

Коригирах говорещия, когато спомена „няколко буреносни облака, а те се разнасят“, а аз казах: „Не, това е ураган.“

Не знаем какво е това!

Ето за какво говорим.

Има два такива облака, които са различни от всичко друго.

Аз не се тревожа за климата, не отделям много време да гадая какво ще се случи с икономиката. Слънчево ли е, дъждовно ли е – това не ме тревожи.

Ние ръководим компания, която обслужва клиентите си в добри и лоши времена. Това правим. Да служим на правителство, да удовлетворяваме регулаторите – това е климатът.

Но днес има две необичайни неща, които могат да доведат до различни резултати и можем да ги опишем като буреносни облаци.  Не знаем бурята дали ще се разрази, не знаем кога ще се разрази и какво ще причини. Не правя прогноза, но ще ви кажа какво ме тревожи.

Едното са фискалните разходи, които са най-големите правени в мирно време и в Америка, и навсякъде по света при вече много високи дефицити и затягане каквото не сме имали.

Мнозина смятат, че затягането на политиката ще протече скучно, но аз не съм сигурен. Като миниум очаквам волатилни пазари.

Следват всички дългосрочни фискални мерки, които стимулират инфлацията: цените на петрола, на суровините, зелената икономика, преструктурирането на търговията и какво ли още не. Това увеличава, а не намалява инфлацията. Не мисля, че инфлацията ще остане такава, следователно лихвите могат да нараснат.

Но най-големият буреносен облак е геополитическият: Украйна, хуманитарната криза, войната, която се води недалеч от тук, само на три хиляди километра, убити са 500 хиляди души, ядреното изнудване. Това засяга всичко, глобалната търговия, Америка, Китай, всички участници на пазарите и не знаем как ще приключи.

Така че бих отделил тези  две неща и бих ги следил внимателно. А как ще повлияят на икономиката е друг въпрос. Но когато говоря за това, аз все повтарям: бъдете подготвени за по-високи лихви и по-слаб растеж.