Пазарът на газ остава без баланс след края на стачката в Австралия

Стивън Стапчински, Bloomberg

07:30 | 23 септември 2023
Обновен: 10:04 | 23 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Как реагира пазарът на новината за прекратяване на стачката? Забелязва се лек спад на цените на газа.

Днес имаше известен спад, но нищо впечатляващо. През последните седмици пазарът беше приел това, че може би дори и да продължат стачките, те щяха да засегнат износа, но правителството в Австралия даде сигнал, че иска да ги прекрати възможно най-скоро, за да няма сериозни последици върху заетостта и икономиката.

Те имаха готовност да вземат решение вместо Chevron, но двете страни, и Chevron, и профсъюзите успяха да постигнат споразумение днес. Стачката се прекратява, а те работят по окончателния вариант на споразумението.

Вижда се отстъпление в цените на газа, но пазарът все още е дисбалансиран. Без руския газ в Европа, много европейски държави се обръщат към пазара на втечнен газ, но доставките на втечнен газ са затегнати, защото търсенето надвишава предлагането.

Тоест, всеки път когато се появи риск от прекъсване на износа от Австралия, Норвегия, Съединените щати или от където и да е другаде, това ще предизвика значителна реакция на пазара и скок в цените.

Сега ситуацията се успокоява и цените леко се понижават, но пазарът ще следи за всяко евентуално прекъсване с настъпването на зимата. Преди края на тази зима може да очаквате повишена волатилност.