Индия спря да издава визи за туристи от Канада

Ранди Найт, Bloomberg

12:00 | 22 септември 2023
Обновен: 12:47 | 22 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Какви са реакциите и последиците от тези действия?

Индия отмени визовите услуги в Канада и това означава, че повечето канадци няма да могат да пътуват до Индия, ако нямат вече издадена виза. По тази причина канадските туристи и бизнесмени се опитват да променят и отложат пътуванията си.

Разговарях с една агенция за пътувания и те казаха, че през целия ден получават обаждания от клиенти със запитвания за ситуацията. За момента изглежда повечето няма да могат да осъществят пътуванията си през този или следващия месец, ако визовите услуги не се възобновят в кратки срокове. От агенцията заявиха, че по тяхна информация това ще продължи до второ нареждане.

Ще припомня, че това се случва само ден след като индийското правителство издаде нота, предупреждаваща индийските граждани в Канада, че тяхната безопасност е застрашена.

Канада също предприема мерки. Каква е тяхната реакция и какво предстои?

В началото на тази седмица станахме свидетели на размяна на удари като и Канада, и Индия изгониха дипломати на другата държава. Индия реагира много по-твърдо и отправи обвинения и въведе мерки, за да ограничи пътуванията между двете страни.

Струва си да се отбележи, че Канада е петият най-голям клиент на индийския туризъм, докато най-голям брой индийци емигрират и идват да следват в Канада и те са важни за икономиката тук.