PBOC се срещна с JPMorgan, Tesla, UBS, BNP Paribas, HSBC

Анабел Друлърс, Bloomberg Хонконг

12:30 | 19 септември 2023
Обновен: 14:08 | 19 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Това опит ли е да се върне доверието?

Точно така. Това е позицията на Китай. Спомнете си какво стана в последните няколко години в Китай. Първо имаше ковид, който изяде печалбите на компаниите от чужбина и на местните. Геополитическите между САЩ и Китай напрежения не паднаха от заглавията. Имаше местна икономическа слабост, още един проблем. Потребителите не харчеха. Оперативната среда – има неяснота за бизнеса.

Това е малка част от проблемите за чуждестранния бизнес, който работи в Китай.

В резултат на това доверието на тези чужди фирми доста намаля. Последните усилия са опит да бъде възстановено.

Централната банка на Китай каза, че са имали срещи с много големи бизнеси. Не с директорите, но с представители на фирмите. Срещите обаче са посрещнати с голям интерес.

JPMorgan и Tesla, но и UBS, BNP Paribas и HSBC.

Какво обещава PBOC?

Тази част е малко неясна. Получихме съобщение от PBOC след срещата, което обаче бе доста общо.

Няколко неща излязоха. Първо, в съобщението се казва, че властите ще обмислят повече мерки за стабилизиране на чуждестранните инвестиции и търговия. Второ, PBOC казва, че ще продължава да оптимизира оперативната среда за чуждестранните компании.

Нищо конкретно. И не за пръв се прави такова усилие. Редица официални лица говореха в опит да върнат инвеститорите.

Важен е обаче моментът. Той е особено, защото е сигнал колко сериозно да отнася Китай в опита си да възстанови доверието.

Графиката показва чуждестранните потоци към и от Китай. Червените колони са много важни, защото от началото на август чуждестранните фондове са нетни продавачи. Вижте колко пари са били налети в китайски акции през тази година, но около половината от тях вече са напуснали пазара.

Това е още един сигнал за нас за слабото доверие на международните пазари. Не само на компаниите, но и на инвеститорите.