Бербок за войната в Украйна, част 1

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

18:32 | 18 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Преди да дойдете във Вашингтон и Ню Йорк, бяхте в Тексас. Направихте едно малко американско турне. Видяхте се с губернатор Абът, с републикански конгресмени. Какво научихте?

Има различни аспекти, но в момент, когато имаме нужда от приятели и партньори повече от всякога, исках да изляза от зоната си на комфорт на столиците, за да видя как живеят хората.

Защото е очевидно, че много хора в САЩ се питат защо се месим, след като Украйна е толкова далеч. Освен това тук в САЩ, но и в Германия хората са изправени пред инфлацията. Така че исках да говоря с хора, които имат различно мнение по ситуацията, в която ние, европейците, имаме нужда от подкрепа от американските си приятели и партньори.

Защото както казах, не става дума само за война в Европа. Става дума за война, която може да преобърне целия свят, защото ако и други авторитарни режими по света забележат, че просто е нужда да са брутални, за да започнете война когато искате. Тогава светът ще се обърка.

Затова трябва да покажем, ние, които вярваме в мира на света и в реда, основат на международните закони, че заставаме зад Украйна, мира, свободата и Хартата на ООН. Колкото е нужно.

Променихте ли мнението на някого? Защото има някои републиканци, които не искат да подкрепят повече помощ за Украйна.

Затова се срещнах с мнозина американски сенатори. Видях се с губернатор Абът, за да попитам защо не искат да има още подкрепа. Отговориха ми така, че бяха повдигнати още въпроси, които се опитах да разбера.

Запитах се колко дълго ще продължава войната. И се опитах да дам ясно да се разбере, че тук не става дума само за Европа и за Украйна, а за бъдещия световен ред. Затова е в интерес на всеки, който вярва, че би трябвало да имаме свят, който се движи по правилата в бъдеще, защото това е най-добрата сигурност за демокрацията, върховенството на закона и свободата на всеки гражданин по света.