Бербок за войната в Украйна, част 3

Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия

18:28 | 18 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Трудно ли е Германия да бъде смятана за страна, която се бави? В същото време вие идвате в Америка и искате САЩ да продължава подкрепата си?

Бях 4 пъти в Украйна по време на войната. Говорих и се срещнах с много хора, които казаха, че са благодарни за подкрепата. Защото видяха как Германия се промени.

В миналото сгрешихме със Северен поток. Бившите правителства твърде много разчитаха на Путин, макар че други страни като Балтийските ни предупреждаваха.

Така че открито признахме грешките си.

Сега трябва да направим каквото трябва за бъдещето.

Сега оказваме втората най-голяма военна помощ за самоотбраната Украйна след американската.

Ние сме най-големите в Европа.

Продължаваме с тази подкрепа и ще продължим колкото трябва.

Чудя се дали ви е неудобно като политик от Зелената партия? Вашата партия е пацифистка. Вие сте били антивоенен активист. Ходили сте на демонстрации срещу  войната, а сега подкрепяте доставка на оръжие за военна зона.

Не. Защото това е правилното нещо, което да се направи. Това е политиката. Не четене на партийни програми, когато светът се е променил.

Защото една сутрин се събудихме в различен свят защото военната агресия се завърна в Европа.

Права сте, цял живот съм била щастлива и късметлийка да живея в мир и демокрация в Западна Германия. Мнозина не можеха да си представят, че отново ще има война.

И когато се изправихме пред тази брутална война, си казахме, че политиката означава да вземаш правилните решения. И затова аз и моята Зелена партия разбрахме много ясно, че трябва да застанем на страната на жертвите, на народа на Украйна. Защото ако в такава ситуация си неутрален, това означава да подкрепяш насилника и агресора.

За партията ми. Не сме пацифисти които казват, че не бива да се използва сила в самозащита. Просто ние и много други демократични партии казват, че не може да се управлява от позицията на силата.

Йошка Фишер, също зелен политик, с когото работехме много навремето, както и Маделин Олбрайт, когато видяхме войната в бившата Югославия, казахме, че никога Германия няма да се намеси във война. Защото в миналото донесохме най-голямата жестокост по света. Но в същото време заявихме, че никога  повече няма да има геноцид.

Въпросът за защитата на човешките права, защитата на хората от геноцид и престъпления срещу човечеството е също цел на моята партия.

Затова например в тази ситуация не става дума само за военна подкрепа. Лобирам много и за реформа на Международния наказателен съд. Така че в бъдеще да можем да изправяме пред него отговорните за военни агресии.