Ръст на Брент, докато пазарът се фокусира върху предлагането

Уил Кенеди, Bloomberg

18:26 | 18 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Днес ме впечатли една графика, съпоставяща цените на петрола и доходността по облигациите. Идеята е, че цените на петрола тласкаха нагоре очакванията за облигациите до миналия месец. Къде греши пазарът на облигации по отношение на пазара на петрол?

Или къде греши петролния пазар по отношение на икономиката. Цената на петрола се движи от предлагането, а не от търсенето.

По-рано през годината мнозина тълкуваха петролните цени като огледало, показващо накъде върви глобалната икономика или къде е китайската икономика и те бяха в синхрон със ситуацията на пазара на облигации.

Днешната картина се дължи на съгласуваните усилия на ОПЕК+ да утвърди контрола си на пазара и да контролира предлагането. Те удължиха срока за съкращения на добивите до края на годината и така вниманието на пазара се насочи по-скоро към предлагането отколкото към търсенето. А предлагането се осъществява извън общия контекст на глобалната икономика.

А кои са катализаторите на движението при цените на рафинираните продукти? Кои са първопричините за ръст на цените при бензина и дизела?

Това е другото, което е много важно за петролните пазари в момента, а именно, че световната система за преработка на петрол е на предела си. По време на пандемията изгубихме някои рафинерии, а оттогава търсенето имаше силно възстановяване, дори по-силно от очакванията на мнозина. Суровият петрол не може да се използва.

Той трябва да се преработи за гориво, за бензин за колите и за керосин за самолетите. Световната система от рафинерии работи с непроменена мощност и това действително разширява разминаването между цените на някои горива и цените на петрола, особено за дизела, който е много важен за работата на световната икономика.

При дизела видяхме наистина високи цени. Това, което потребителите плащат далеч изпреварва нивото на цените на петрола и цените на бензина са високи, макар и не толкова колкото след инвазията в Украйна, но за този период от годината те са много високи и надали ще се понижат през следващите месеци.