Владимир Путин се среща със Си Дзинпин на фона на покачващо се напрежение между САЩ и Китай

Джеймс Мейгър, Bloomberg

12:40 | 16 май 2024
Преводач: Бистра Стоименова

Какво ще има в програмата за следващите няколко дни? Нека да започнем с това.

Според мен основното нещо е, че Русия иска да затвърди китайската подкрепа за икономиката си. Едно от нещата, очевидно, ще бъде да се опита да продава повече петрол и природен газ.

Ще се опитат да продават повече природен газ през нов газопровод, за който китайците се противят да подпишат споразумението. Според нашите източници, няма очаквания то да бъде подписано, но Русия трябва да продава природния газ, който добива някъде, след като вече не може да го продава в Европа.

Така че Китай е един добър клиент за това.

Второ нещо, в което искат да се уверят е, че китайските компании ще продължат да им продават стоките, от които имат нужда за индустриалната икономика и военното производство.

Европа и САЩ оказват увеличаващ се натиск върху Китай да спре да продава тези стоки с двойно предназначение, които се използват в руските оръжия.

САЩ заплашва с вторични санкции върху китайски банки. Затова руснаците може би искат да се уверят, че това няма да се случи, а ако се случи, ще продължат да получават ресурсите, от които имат нужда от Китай.

Какво Ви говори фактът, че руският президент избра Китай за първата си визита вън от Русия след като беше избран за пети мандат? Каква е ситуацията с партньорството без ограничения?

Като цяло той ще посети Източна Азия като цяло – източниците ни твърдят, че също ще посети Северна Корея и Виетнам. Това все още не е потвърдено, но очакваме обявление днес от ТАСС ако реши да посети и Северна Корея.

Смятам, че тези визити показват колко ограничен брой страни всъщност може да посети без да бъде арестуван и където е добре дошъл. Няма да бъде арестуван по заповедта на Международният наказателен съд в Китай или Северна Корея.

Но има много места по света, където не може да отиде и не може да демонстрира, че има подкрепа, тъй като иска да обсъди неща, които са важни за икономиката. Ако иска да демонстрира, че Русия не е напълно изолирана от света, това са няколко от единствените страни, които може да посети.