Фон дер Лайен обяви разследване на китайските EV субсидии

Урсула фон дер Лайен, президент на ЕК

15:40 | 13 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Нашата индустрия и технологичните компании обичат конкуренцията. Те знаят, че глобалната конкуренция е полезна за бизнеса. И че тя създава и защитава добри работни места тук, в Европа.

Но конкуренцията е истинска само ако е справедлива. Твърде често нашите компании са изключени от чужди пазари или са жертви на хищнически практики. Те често са саботирани от конкуренти, които се възползват от огромни държавни субсидии. Не сме забравили как нелоялните търговски практики на Китай се отразиха на нашата соларна индустрия.

Много млади предприятия бяха изтласкани от силно субсидирани китайски конкуренти. Новаторски компании трябваше да обявят фалит. Обещаващи таланти отидоха да търсят късмета си в чужбина.

Ето защо справедливостта в световната икономика е толкова важна - защото засяга живота и препитанието. От нея зависят цели отрасли и общности. Затова трябва да сме наясно с рисковете, пред които сме изправени.

Да вземем например сектора на електромобилите. Това е ключов отрасъл за чистата икономика, с огромен потенциал в Европа. Но сега световните пазари са наводнени от по-евтини китайски електромобили. А цената им се поддържа изкуствено ниска чрез огромни държавни субсидии.

Това изкривява нашия пазар. И тъй като не приемаме такова изкривяване вътре на нашия пазар, не го приемаме и отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва  разследване на субсидиите за електромобили, идващи от Китай.