Пателис: Гърция ще спазва фискалната дисциплина, част 1

Алекс Пателис, главен икономически съветник на министър-председателя на Гърция

15:00 | 12 септември 2023
Преводач: Силвия Грозева

Да започнем с катастрофата, която порази Гърция – от горските пожари до наводненията. Какви последици ще имат тези за икономиката ви? Каква помощ ще поискате от партньорите си в ЕС?

В Североизточна Гърция избухна най-големия пожар в Европа. Миналата седмица имаше наводнения в Централна Гърция с повече от 12 часа дъжд. Паднаха валежи, колкото за цяла година.

Повишението на нивата на водите на някои места мина 2 метра.

Това бяха огромни катастрофи.

Разбира се, наложи се да евакуираме, спасяваме и защитаваме засегнатите райони. Министър-председателят каза, че ще направим всичко, което можем, за да помогнем на засегнатото население.

Отворена бе онлайн платформа за компенсации. Така ще се помогне за живота на хората, техните животни и жилища, които са били засегнати, ще се осигури помощ. Никой няма да бъде изоставен.

Във вторник министър-председателят отива в Страсбург, за да проведе директни преговори и разговори с президента Фон дер Лайен.

Европа помогна на Словения и ние не се съмняваме, че ще помогне и на Гърция. Има много структурни фондове, неизползвани, които могат да се приложат за тази цел.

Съставяме и по-голям национален план. Имаме нужда от европейска помощ, но има и национален план, който ще бъде представен от самия министър-председател.

Трябва да решим въпроса с климатичната адаптация, както и цяла Европа. Мислим да направим някои застраховки задължителни. Ще са нужни допълнителни ресурси.

Методът на пръчката и моркова.

Разбира се, и мерки за превенция, за да можем да се справяме с тези природни катастрофи в бъдеще.