Дейвид Кели: Фед трябва да са наясно, че потребителите са под натиск

Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management

11:00 | 9 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Да поговорим за Бежовата книга и по-точно за настроенията, които се съдържат в този отчет. Доколко те са в синхрон с изявленията на Фед до момента?

Тя не напразно се нарича „Бежова“, защото обичайно представя консенсусно тълкуване на икономическите данни, които са излезли през съответния месец.

Не че служителите на Фед излизат от офисите си и анкетират пътници в метрото и шофьори на таксита, за да разберат какво се случва. Но в действителност те анализират основните данни.

В момента наблюдаваме две неща: забавяне в темпото на растеж на заетостта и умереност в инфлацията.

На пазарите днес се забелязва вечния страх от високи цени на петрола, данните на ISM показват ръст при услугите, което пък може да доведе до голям скок в инфлацията и тя няма да изчезне.

Тя ще изчезне и макар да не бих го нарекъл „предсмъртна агония“, това си е агония все пак и тя ще продължи да затихва.

Считам, че не би било разумно Фед отново да повиши лихвите само заради кратък скок на оживлението в сектора на услугите.

Ако допуснем, че идеята за отиващата си инфлация е вярна, какво означава това като цяло за икономическия растеж? Дали няма да се свърже със забавяне на икономиката и дори рецесия?

Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management

Може и да не стане така. Цялата изненада през тази година се дължи на това, че миналата година Фед казаха, че ще са много агресивни в забавянето на икономическия растеж, за да убият инфлацията.

Обаче  инфлацията умира, но дали това забави икономическия растеж?

Това показва, че много от взаимовръзките, на които са разчитали всъщност не работят и те са в непознати води. Мисля, че все още има възможност за меко приземяване, но Фед трябва да са наясно, че потребителите са подложени на натиск