Бун: Европа трябва да избегне ръста на популизма

Лоранс Бун, министър по европейските въпроси на Франция

15:30 | 6 септември 2023
Преводач: Мария Попова

Как смятате, че се е развиват в момента отношенията между гражданите и Европа? Има тревожност на места. Това са или популистки движения, или протести срещу високите разходи за живот, за които е обвинявана Европа.

Едно от последствията от руската агресия срещу Украйна са високите цени на енергията. Владимир Путин използва цените на енергията като оръжие. Трябва да сме наясно с това.

По тази причина е изключително важно да сме сигурни, че можем да осигурим евтини стоки на потребителите и на фирмите.

За фирмите, за да поддържаме конкурентоспособността и добрите работни места, а за потребителите, покупателната им способност да остане толкова добра колкото е възможно. Досега се справихме добре, но трябва да бъдем много бдителни именно, за да избегнем този ръст на популизъм и да запазим устойчивостта на хората.

Но как да съчетаем това с бюджета? Винаги има проблем с намирането на пари.

Очевидно става дума за две неща. Едното е, че в краткосрочен план реформираме бюджетните правила, всички фискални правила в Европа и мисля, че това е важно.

Не можем да се придържаме към предвоенните и предковидните правила. Трябва да имаме правила, които позволяват растеж, инвестиции и устойчиви финанси.

Занапред в средносрочен план ще трябва да се отдалечим от фискалните правила, които са единствено насочени към запазване на еврото в реалната бюджетна рамка, която ще даде възможност за инвестиции и ще повиши потенциалния растеж през периода на енергийния преход.